Sunday 8 April 2012

** Secret Recipe Tomyam **

Hi...

Da lame xupdate entry..byk benda nk share sebenarnyer tp xberkesempatan...
Ari minggu lepas adalah hari tuk masak2...hehehhe...byk resepi yang cheq nk share kt sini,
antaranyer resepi tomyam, resepi ni xguna pape perencah okey...pastu ade resepi tuk triffle, triffle ni cheq buat khas tuk majlis celebrate besday teammate hubby n lastly,resepi paratha chicken cheese Hot n' Roll homemade punyer... ^___^
Tapi sebab byk sgt resepi yg nk di share..for this entry,cheq share dlu resepi tuk tomyam.yang len,kene tgk kt entry Puding Triffle dan Homemade Hot n' Roll..

Sebelum kite tgk resepi dia, cheq bagi review rupa tomyam nyer dlu erk..nk bg u'll ambk aura dlu...
So...mari kite...!!!!

^_____^





Bahan2
1.Tomato 3biji dpotong kiub (lg byk,lg pekat tomyam u'll nnt.tp klu byk sgt xsedap jgak,so pndai2 la agak erk)

2.Bawang putih 8-10 ulas ditumbuk(depends pada saiz.klu u'll nk blend pn bleh,tp cheq suke tumbuk sbb taste dia lain)

3.Bawang besar 2biji ditumbuk(bawang bsar yg kuning tu tau,br taste dia best)

4.Serai 5batang

5.Daun limau purut 7tangkai (bahan wajib tuk tomyam)

6.Sayur spt bunga kubis,bby corn,carrot,mushroom (yg ni depends ikut selera u'll.cheq suka ltk cendawan Enoki sbb rase dia)

7.Ayam / Seafood

8.Limau nipis 4biji (ambik air dia saja)

9.Serbuk perasa (cheq xsuke masak ltak ajinomoto,so cheq ltk garam je..klu u'll nk ltk pn bleh,xde mslah)

Tgk list bahan mcm complicated je kn.. ^__^..jgn risau..cara2 nk msaknyer simple je...
Okey,kite tgk cara nk msak plak...
 
Firstly, tumiskn bawang putih n bawang besar smp keluar bau.Minyak ltk lebih skit..
Then, masukkn tomato,kacau smp hancur. Lpas tomato da hncur,msukkn ayam/ seafood td..reneh smp kluar air..api kne kecikkn skit...bahan yg seterusnyer ialah msukkan serai n daun limau purut.kacau sebati,then tmbah air skit..reneh smp ayam/seafood masak,msukkn sayur2 td..jgn lupa masukkn skali bahan perasa..klu nk kuah byk,leh tmbh air lg...biarkn smp sayur msak, msukkn air limau,kacau rata then leh ttup api...
 
Tomyam is ready to be serve now.. ^___^


 
Simple kn..nnt u'll bleh try,then anta la komen kt sini...klu nk ubah resepi ni ikut selera u'll pn bleh..xde masalah...

 
Selamat mencuba tuk semua...




^__________________^
*ThousandsSmile*

No comments:

Post a Comment