Saturday, 31 March 2012

Resepi Triffle

Hi...

Kat sini cheq nk berkongsi satu resepi fav dessert cheq,which is puding triffle..
Cara nk buat dia senang je,bahan2 pn xbyk n senang nk dapat...
So...mari kite...!!!!


Bahan2

1. Kek Swiss Roll (cheq suka guna perisa pandan, depends u'll nk guna perisa ape)
2. Buah koktel 1tin
3. Tepung kastard 3sudu makan.
4. Susu segar 1 1/2gelas ( klu xsuka susu segar,u'll bleh guna susu cair )
5. Gula 3sudu makan ( yg ni klu u'll xsuka manis,bleh kurangkn kuantiti dia )
6. Buah segar cth anggur,dragon fruit, oren ( yg ni klu u'll xnk ltk pn bleh sbb da ade buah koktel tin td )7. Serbuk kristal jelly


Cara2nyer plak...

1. Potong kek swiss roll td dan susun dalam bekas yg akan digunakan nnt..susun smp ttup permukaan bawah bekas.
2. Siram kek td dgn air sirap buah koktel dalam tin.
3. Masukkn susu,tepung kastard dan gula dlm periuk,kcau rata.kemudian masak sampai pekat / tepung kastard msak. Lpas tu,masukkn ke dalam bekas kek td. so skg ni,lapisan kastard tu akan berada atas lapisan kek td..
4. Aturkn buah koktel dan buah segar td diatas lapisan kastard.
5. Last skali,masak serbuk jelly kristal mengikut arahan pada label. Kemudian,masukkan diatas lapisan buah yang diatur td. Biarkan sejuk,baru lah msukkn kedalam peti sejuk for about 30minit.


Taaarrraaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!





TRiffle is ready.....
^__________________^
*ThousandsSmile*

No comments:

Post a Comment